fbpx

Selv om forårsvejret lader vente på sig, og sommeren kan føles langt væk lige i disse dage, så nærmer vi os sæsonen, hvor danskerne finder solbrillerne frem.
I den anledning har Danmarks Optikerforeningen kigget på myter om brugen af solbriller.

Vidste du eksempelvis, at UV-stråler er farlige hele året, og at børn har mere brug for solbriller end voksne?
Bliv klogere på myterne herunder.

 1. UV-stråler er kun farlige om sommeren
  FUP! Selv om UV-intensiteten varierer efter sæson, er UV-stråling til stede hele året. Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler, men lige som solen kan skade huden, kan for meget sol også skade dine øjne. Det kan ske en varm forårsdag i haven, en sommerdag på stranden eller en kold vinterdag på skipisterne. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne året rundt.
 2. Det er nødvendigt at bruge solbriller, der beskytter 100 % mod både UVA- og UVB-stråler
  FAKTA! UVA-stråler danner pigment og gør dig solbrun, men fremskynder samtidig ældning af huden, mens UVB- strålerne giver solskoldning og ofte forbindes med hudkræft og synsproblemer som f.eks. grå stær. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, der sikrer dig 100% UV-beskyttelse.
 3. Jo mørkere glasset er i dine solbriller, des bedre UV-beskyttelse giver det
  FUP! UV-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. Mørke glas uden UV-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.
 4. Solbriller med store glas beskytter bedre mod solen end modeller med mindre glas
  FAKTA! Des større glassene er i dine solbriller, des bedre beskytter de dine øjne og den sarte hud omkring dem. Det er også altid en god idé at bruge solbeskyttelse med høj faktor i øjenregionen for at modvirke hud- og modermærkekræft.
 5. Når solen står lavt på himlen, har dine øjne ekstra brug for beskyttelse
  FAKTA! I modsætning til huden er synet mest udsat for UV-stråling, når solen står lavt på himlen i formiddags- og eftermiddagstimere, hvor pande og bryn ikke skærmer for solen i samme grad som midt på dagen, hvor solen står højt på himlen.
 6. Dyre designsolbriller er bedre end vores billige solbriller?
  FUP! Det er udelukkende glassets materiale og behandling, der har betydning for, hvor godt dine øjne er beskyttet mod solens stråler. Så hvis du sørger for at vælge solbriller med 100 % UV-beskyttelse, så spiller prisen ikke en afgørende rolle.
 7. Børn har mere brug for solbriller end voksne
  FAKTA! Børns øjne er mere modtagelige overfor skadelige UV-stråler end voksnes, fordi børn har klarere øjne og større pupiller og dermed rammes kraftigere af skarpe solstråler. Du skal derfor altid huske solbriller til dem.

Kilde: Danmarks Optikerforeningen